Darjeeling – sjampanjen blant teer

Darjeeling er en liten indisk by i Vest-Bengal som ligger i åsene som fortsetter opp mot den majestetiske fjellkjeden Himalaya. På 1800-tallet ble det lille stedet populært som feriested, og flere briter strømmet til den lille landsbyen, som ligger 2 134 meter over havet. Ved slutten av 1800-tallet begynte britene å anlegge flere teplantasjer i området, og flere nepalesere flyttet til området for å jobbe, noe som førte til at også andre språkgrupper begynte å benytte nepali som fellesspråk. Dette skapte grunnlaget for dyrkingen og produksjonen av den eksklusive teen.

Utsøkt og eksklusiv

Darjeeling-te regnes som en av de mest utsøkte tesortene som er å få tak i. Det er nemlig slik at te som dyrkes i høye områder regnes for å være mer eksklusiv, og i fjellområder er det som kjent begrenset med dyrkbar mark. Selv om kvaliteten ofte er høyere i høyden, tar det lengre tid for planten å modnes, noe som fører til lavere produksjon. I september 2017 fantes det faktisk ingen darjeeling-te for salg på de internasjonale temarkedene. Siden darjeeling-te er kvalitetsmerket og kun dyrkes i Darjeeling, produseres kun en begrenset mengde, og derfor er den dyrere en de fleste andre tesorter. I motsetning til vanlig te, som i hovedsak består av assam-blader, lages darjeeling av blader fra den kinesiske varianten av camellia sinensis, som har mindre og kortere blader. Den siste tiden har dyrkingen blitt vanskeligere grunnet stadig økende klimaproblemer, og årets te kostet 25% mer enn fjorårets.

Kysset av regnvannet

Tradisjonelt sett har darjeeling te blitt produsert som sort te, men den siste tiden har det også blitt laget en god del oolong og grønn te. Det fins til og med noen plantasjer som produserer hvit darjeeling te. Variasjoner i farge og smak når det kommer til darjeeling, avhenger av når den høstes inn, og man kategoriserer etter såkalt flush – antall regnsesonger den modne planten har opplevd før innhøsting. Det fins fire regnsesonger i India. Den første kommer tidlig på året og høstes inn rundt midten av mars, såkalt first flush. Second flush høstes inn i juni, når bladene er gyldne og har en rundere smak. Monsoon- eller rains-te høstes inn etter den største regnsesongen på sommeren, og denne typen er ofte den billigste darjeeling-teen. Til slutt kommer autumnal flush, en te med mørk farge og delikat muscatel-smak, som kun fins i darjeeling.

Darjeeling i flere farger

Som med annen te, kommer også darjeeling i de tradisjonelle variantene sort, oolong, grønn og hvit. Alle typene har den karakteristiske muscatel-smaken som er unik for darjeeling, men er litt forskjellige:

  • Sort te står for over 90% av verdens teforbruk. Bladene gjennomgår en lang tørkeprosess som gir dem en fruktig, nøttete og krydret smak.
  • Oolong-teen er også kjent som “halvgjæret”. Med sin runde, fruktige og søte smak ligger den et sted mellom sort og grønn te.
  • Grønn te er den mest populære typen i Asia, og har blitt mer populær også i Vesten i det siste, siden den har lavere koffeininnhold.
  • Hvit te er den aller mest delikate både på smak og utseende, og skiller seg fra de andre typene fordi den kun dampes og tørkes, men ikke gjæres.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.