Espresso-kaffe for nybegynnere

Italia er landet som oppfant espresso-maskinen, og selve ordet espresso kommer fra det latinske ordet “esprimere” som betyr å presse ut. Navnet passer godt fordi det kokende vannet presses gjennom tettpakket kaffe før det renner ned i koppen. Espressomaskinen tok over for den tradisjonelle italienske kaffekannen, som mange kjenner under navnet moka. Maskinen ble oppfunnet av Angelo Moriondo i Torino i 1884, og gjorde for alvor sitt inntog på kaffebarer da den ble forbedret av Luigi Bezzera i Milano i 1991, som satte oppfinnelsen i produksjon. Snart var den å finne overalt, og baristaene begynte å eksperimentere.

De 8 beste espresso-drikkene

  • Espresso er den vanligste typen og kommer enten som enkel og dobbel. Den består rett og slett av ren espresso rett i koppen.
  • Macchiato betyr “flekket” på italiensk og refererer til den lille flekken av melkeskum som tilsettes etter en shot med espresso. En long macchiato inneholder litt mer varm melk og en dobbel shot med espresso.
  • En ristretto ligner på espresso fordi den kun inneholder vann og kaffe, men i motsetning til vanlig espresso lages den med kun halvparten så mye vann.
  • Americano er det nærmeste vi kommer vanlig traktekaffe når det gjelder espresso-varianter. En shot med kaffe helles i koppen, for så å tynnes ut med varmt vann. I Norge er det vanlig at baristaen forbereder koppen, men i Italia serveres den med en shot espresso i en stor kaffekanne med en liten kanne kokende vann ved siden av, som man selv tynner ut med etter egen smak.
  • Kaffe latte heter egentlig “latte macchiato”, som betyr flekket melk. I dette tilfellet er det kaffen som representerer flekken, og denne helles over et glass fylt med rikelig dampet melk og melkeskum. Dette er den drikken man får når man ber om en latte på kafé, men pass på å ikke si dette i Italia, for da risikerer du å få servert et glass melk!
  • Hovedforskjellen mellom kaffe latte og cappuccino er at sistnevnte inneholder mer melkeskum og ofte er toppet med kakaopulver. En annen vesentlig forskjell er at cappuccinoen serveres i en stor, rund kaffekopp, og ikke i et langt melkeglass. Drikken kommer opprinnelig fra Milano, og den mest autentiske måten å innta den på er å drikke den lunken. I Italia refereres ofte drikken til med det noe kortere navnet “cappuccio”.
  • Kaffe mocha er en annen espresso-drikk som er blant favorittene i Norge. Den er en slags mellomting mellom en espresso og en kakao, og lages ved å blande espressokaffe og kakaopulver i espressomaskinens kaffefilter. Dampet melk og kakaopulver brukes også til å toppe kaffen, som serveres i en espressokopp eller en liten kaffekopp.
  • Marocchino betyr “liten marokkaner” og er en italiensk espresso-drikk i særklasse. Den er en slags blanding mellom ristretto, macchiato og kaffe mocha. En espresso-shot med halv vannmengde serveres i en espressokopp, toppes med en liten flekk med melkeskum og randene dekkes med kakaopulver. I noen regioner i Nord-Italia er det vanlig å servere denne varianten med tyktflytende varm kakao, og i sjokoladebyen Alba tilsettes en skje sjokoladepålegg.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.