Hvorfor foretrekker amerikanere kaffe?

Det er en kjent sak at amerikanere foretrekker kaffe over te, i motsetning til sine britiske motparter. Mange husker sikkert historien om Boston Tea Party, en grufull hendelse i amerikansk og britisk historie, hvor amerikanerne helte kokende te ned i halsen på noen stakkars briter. Dette har blitt selve symbolet på amerikanernes preferanse for kaffe, men den eldgamle rivaliteten er ikke den eneste grunnen til at amerikanerne elsker kaffebønnen.

Forræderens drikk

Riktignok begynte det hele ganske dramatisk som en protest mot den britiske regjeringens økte skatter på import av te. Dette førte til ville protester og endte i det forferdelige teselskapet. USAs andre president, John Adams, skrev i et brev til sin kone at te er å anse som forræderens drikk, og mente at alle hjem burde slutte å bruke den så fort som mulig. Selv om en president kan ha stor innflytelse på folket, var ikke dette avgjørende i dette tilfellet. Det som utgjorde den store forskjellen var en blokade av import på britisk te som varte i ti år, og det var under denne perioden at amerikanerne utviklet en sans for kaffe. Og alle vet at om man først har blitt glad i en kopp kaffe, er det vanskelig å slutte.

Renere enn vann

Amerikanerne er altså et kaffetørst folkeslag som har nytt drikken i over 200 år. Før i tiden var det ikke alltid lett å oppdrive rent vann, og derfor har varme drikker vært vanlige over hele verden i årtusener, på samme måte som gjærede drikker som øl og mjød ofte var renere å drikke for folkeslag i nord på grunn av det desinfiserende alkoholinnholdet. På grunn av at amerikanerne var vante med å brygge te, falt det dem naturlig å gjøre det samme med kaffen, og derfor drakk de den ganske så utvannet. Dette er grunnen til at den amerikanske kaffen serveres såpass tynn, sammenlignet med hvordan kaffe tilberedes i for eksempel Italia eller i Midtøsten, hvor den ofte er mer tyktflytende. Kaffen som ble drukket i USA ga opphavet til den tradisjonelle traktekaffen vi kjenner i Norge i dag, og denne typen drikkes hovedsakelig i Amerika og Nordeuropa.

En americano, takk!

En amerikaner vet som regel hva han eller hun vil, og i 2014 ble det gjennomført en stor spørreundersøkelse for å kartlegge befolkningens kaffevaner:

  • I USA oppgir 80% at de drikker kaffe enten ofte eller en gang i blant.
  • Bare litt over halvparten foretrekker varm kaffe, mens 9% sier de helst vil ha kald kaffe. De 19% som ikke klarer å bestemme seg, sier det avhenger av årstiden.
  • Over halvparten oppgir at de foretrekker traktekaffe, selv om én av ti tar seg en espresso i blant.
  • Nesten 60% oppgir at de foretrekker sort kaffe og eventuelt kaffemelk, mens 18% foretrekker italienske kaffetyper som espresso, kaffelatte eller cappuccino.

Visste du at?

Pa kaffebar er det mulig å bestille en kaffe americano. Tradisjonelt sett serveres drikken i en stor kaffekopp med espresso i, og en medfølgende vannmugge med kokende vann som brukes til å tynne den ut. Det sies at navnet henter sitt opphav fra andre verdenskrig, da amerikanske soldater utstasjonert i Italia brukte varmt vann til tynne ut espressoen og gjøre den mer lik amerikansk kaffe.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.