Kaffe for den kresne

Som med de fleste andre næringsmidler, kommer også kaffe i mange ulike varianter og prisklasser. Variasjonen er stor, og man finner alt fra billig traktekaffe og pulverkaffe til utsøkte hele bønner fra hele verden. Det er arabica-bønner som gjelder, og disse er de mest eksklusive typene som er å finne på markedet i 2017:

  • Tanzania Peaberry dyrkes på Mount Meru og Mount Kilimanjaro i Tanzania. Kaffen er lys i fargen og har en smak som er preget av middels fylde og fruktig syrlighet, med hint av ananas, kokos eller sitrus. Førsteinntrykket ligner solbær, men glir så over i en sjokoladeaktig kaffesmak. Peaberry er å foretrekke i varianten medium roast.
  • Hawaii Kona vokser på vulkanene Mauna Loa og Hualalai på den største av øyene på Hawaii. Smaken er velbalansert, og bønnene har en kompleks aroma som er rik og lett på samme tid. Ulike plantasjer har litt forskjellig kaffe, men det anbefales ikke å blande dem. Kaffen har medium fylde og klar farge i koppen, med en fremragende aromatisk finish. Smaken er som regel lys med en livlig syrlighet, men kaffen kan også gi hint av krydder og smør.
  • Nicaragua-kaffe er en nykommer på listen, og landet har satset stort på sin kaffeproduksjon. Det har blitt utviklet flere flotte kaffetyper, og mange av disse har sjokolade-undertoner med hint av eple og bærfrukter. Det er duket for stor konkurranse fra Mellom-Amerika med Nicaragua i spissen.
  • Sumatra Mandheling er en kaffe som er fyldig og har lav syrlighet. De som kjenner til den, sier den passer for en fløyelsmyk kaffe-opplevelse, med kompleks aroma preget av jord og urter. Plantasjene befinner seg i Lintong-regionen i den nordlige delen av Sumatra, og i nærheten av innsjøen Toba. For de som ser etter kaffe med lav syrlighet, er kaffe fra Sumatra blant de beste alternativene som er å finne.
  • Sulawesi Toraja-kaffe kommer fra høyslettene i Sulawesi i Indonesia. Den er velbalansert med undertoner av sjokolade og moden frukt. Kaffen er ikke fullt så fyldig som annen Sumatra-kaffe, og har en litt sterkere syrlighet og livlighet enn annen Java Arabica-kaffe. Det anbefales å nyte denne kaffen godt brent, siden dette gir en dypere smak.
  • Mocha Java er kanskje verdens mest berømte kaffeblanding, og blander sammen arabisk Mocha-kaffe og indonesisk Java Arabica, to kaffetyper som utfyller hverandre godt. Det sies at denne blandingen oppstod som et resultat av handelen mellom Java og den jemenitiske handelshavnen Mocha. I bunnen av skipene som reiste til og fra, blandet rester fra de to kaffetypene seg, og dette uhellet førte til at man oppdaget den herlige blandingen. Den aller beste varianten inneholder Mocha-bønner fra Jemen, en kaffe med en livlig intensitet og en behagelig villhet, som utfyller den klare mykheten til java-kaffen. Koppen får et komplekst uttrykk, samtifig som den forblir velbalansert i smaken.
  • Etiopisk Harrar-kaffe er meget fyldig, velduftende og krydret. Kaffebønnene er av den ville og eksotiske typen, og fremstillingen foregår naturlig ved hjelp av tørking. Den vokser mellom 1400 og 2000 meters høyde i den sørlige delen av Etiopa. Tørrbehandlingen sørger for en fruktig og stikkende smak som kan sammenlignes med en tørr rødvin. Smaken er kompleks, fruktig og krydret, med undertoner som går fra sjasminblomst til solbær og sjokolade.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.