Slik lager du teen riktig

Å tilberede en kopp te kan virke som noe alle kan klare uten store problemer, og for mange innebærer prosessen rett og slett å la en tepose trekke i varmt vann. Te-eksperter mener derimot at dette er feil måte å nyte teen på, og bruker en potetgullpose som metafor for illustrere poenget. Når man åpner posen finner man store flak, noe de fleste foretrekker, men etter hvert som man jobber seg nedover i posen støter man på knuste flak med kjedelig smak. Teen i teposer kan sammenlignes med dette bunnslammet, og pulverisert te er mye mindre aromatisk enn hele blader. Derfor er det alltid best å tilberede te med større blader.

Trekketiden er noe mange er redde for å feilberegne. Får bladene trekke for lenge, blir teen for sterk, og hvis trekketiden blir for kort, sitter man igjen med et misfarget og smakløst vannglass. Som regel står informasjonen på pakken, og det fins også flere internettsider som tar for seg trekketiden til ulike tetyper. Et par minutter for lenge vil ikke være avgjørende, men en tekanne som har fått stå i flere timer smaker neppe særlig godt.

En smakfull te kan lett ødelegges hvis man tilsetter for mye. Mange liker teen sin med melk, sukker, sitron eller honning, og dette er trolig en vane mange har utviklet på grunn av pose-te. Testøvet er med på å ødelegge smaken, og derfor er det rimelig at man korrigerer med andre ingredienser. Men når man drikker blad-te er som regel smaken mye tydeligere, og ofte er det ikke behov for å søte den.

En av de viktigste ingrediensene i te er vann, og mange undervurderer viktigheten av vannkvalitet når de skal tilberede te. Filtrert vann eller kildevann er mye bedre egnet til te, siden de har en minimal innvirkning på smaken. Vannkvalitet på springvann varierer også mye fra sted til sted.

Mikrobølgeovnen kan brukes til mye, men ikke til å koke te. Oppvarmingen skjer så raskt at de delikate tebladene ikke tåler det, og smaken blir ugjenkjennelig. Man kan selvfølgelig koke opp vannet i mikrobølgeovnen, men det er best å helle det over tebladene sakte etterpå. På den måten kan bladene åpne seg langsomt mens de smakssetter vannet.

Etter at man har tømt tekannen, er det feil å kaste tebladene. Teblader kan nemlig brukes om igjen både tre og fire ganger, og for hver gang de trekkes på nytt forandrer smaken seg. Faktisk fins det tesorter som ikke drikkes før de har blitt trukket fire ganger. All te som er laget av teplanten holder smaken gjennom flere infusjoner, og det er kun frukt- og urtete som mister smaken når de trekkes flere ganger. Å trekke flere ganger gjør også at man slipper å kjøpe ny te hele tiden.

Det fins to måter å trekke teen på. Den første er å helle varmt vann sakte over bladene i glasset og vente til de synker til bunns før man drikker. Den andre måten er å helle varmt vann i en tekanne og la de trekke der, før de helles over i glass, et materiale som er å foretrekke, eller i kopper.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.